Jeg har i længere tid ønsket mig at blive klogere på kartofler. Der er så mange forskellige slags og alligevel er en kartoffel blot en kartoffel i min bog.(ok.. en kartoffel og en bagekartoffel og så måske en ny kartoffel – men stadig ikke mange kategorier hvis man tænker på hvor mange såter der er) I lørdags skulle vi ud og plukke æbler hos mine forældre, der har et enormt belle de boskoop træ i haven. Som en naturlig ”fra-jord-til-bord” beslutning bestod aften menuen af æbleflæsk. I min familie spiser man kartoffelmos til æbleflæsk så her var en oplagt mulighed for at gå kartoffel-amok.
På et af udendørsarealerne ved torvehallerne ligge et stade der har økologiske varer, hovedsageligt frugt og grønt. Tanken her er at de vare de har skal være i sæson og må ikke hentes længere væk end en times kørsel i bil. Varerne er fra gårde på Sjælland og i Skåne og så lokale som det næsten kan blive, hvis man ikke selv vil være involveret i dyrkningsprocessen. Det må siges at man her tager et bæredygtigt køkken helt alvorligt og meget bogstaveligt. Her stod en kasse æggeblommekartofler og jeg investerede i godt et kg. til den nette sum af 28kr. (til sammenligning koster 1,5kg øko kartofler i netto ca 15kr.) Så det er en luksus ting i vores nok lidt skrabede madbudget. Jeg kunne huske at Price'rne havde lavet kartoffelmos af disse helt små kartofler og besluttede mig for at prøve lykken. Senere fandt jeg ud af at æggeblommekartoflen har en fast konsistens og ellers egner sig godt til kartoffelsalat og brunede kartofler. Så en 2end date for mig og æggeblommekartoflen er nok ikke at udelukke:)
Opskriften på kartoffelmos med æggeblommekartofler endte således:
ca. 1 kg. Æggeblommekartofler
50g smør
1dl varm mælk
salt og peber
Kartoflerne koges møre i vand uden salt og vandet hældes fra. Smørret tilsættes og kartoflerne moses, jeg bruger en elpisker. Jeg kan godt lide at der er lidt ”bid” i mosen og at der er hele stykker kartofler tilbage. Det kommer an på hvad den skal bruges til og hvad man godt kan lide. Efter at have kørt en tur med elpiskeren blandede jeg den varme mælk, salt og peber i med en dejskraber for ikke at ødelægge klumperne. Mosen blev meget fast og ½ dl mælk mere havde ikke gjort nogen skade.
Det er lidt skægt at skulle skrive om hvordan noget smager. Det smagte godt. Men hvad mere og hvorfor? Det er interessant at vi bruger så mange ord på alt muligt andet i vores liv, men når det kommer til stykket er det faktisk ret svært at beskrive hvad ting smager af. Jeg sad oven i købet og tænkte da jeg spiste den, at nu skulle jeg tænke på hvad det smagte af så jeg kunne skrive det ned.
Så her kommer det første forsøg:
Det blev et temmelig lang første indlæg om en lille bitte kartoffel og en masse side historier.
Frøken Bunch
Ingen kommentarer:
Send en kommentar